התמודדות עם הרטבת לילה אצל ילדים: פתרונות וטיפולים

הרטבת לילה אצל ילדים היא תופעה נפוצה המטרידה משפחות רבות. המעבר מתלות מלאה בסביבה לשליטה עצמאית בשלפוחית השתן, מהווה שלב חשוב ומשמעותי בהתפתחות הילד. בעבר, הרטבת לילה הייתה מזוהה בעיקר עם אתגרים נפשיים, אך כיום היא נתפסת כתופעה פיזיולוגית טבעית שניתן לפתור. לכן, כיום התמודדות עם הרטבת לילה אצל ילדים קלה בהרבה מבעבר.

מהי הרטבת לילה ואיך ניתן לטפל בה?

רוב הילדים מצליחים לפתח שליטה על הסוגרים עד גיל שלוש, אך ישנם מקרים בהם ההרטבה ממשיכה גם לאחר מכן. הרטבת לילה אצל ילדים נובעת לרוב מחוסר תגובה נאותה לגירוי העצבי שאמור להיווצר כאשר שלפוחית השתן מלאה, ועשויה להצביע על צורך בטיפול.

טיפול סנסורי – פתרון להרטבת לילה אצל ילדים

הפתרון המוצלח והאמין ביותר להרטבת לילה אצל ילדים, הוא תכנית טיפול המבוססת על יצירת גירוי חזק יותר שהגוף לומד לזהות ולהגיב אליו בזמן המתאים. הדבר מתבצע באמצעות שימוש בזמזם שמופעל כאשר הילד מתחיל להרטיב. הזמזם יוצר התניה בין תחושת המלאות לבין הצורך להתעורר וללכת לשירותים. טיפול זה מצליח בכ-80% מהמקרים, ומסייע לילדים לפתח את המיומנות הנדרשת כדי להימנע מהרטבה בלילה. במידה והילד חוזר להרטיב ניתן לבצע טיפול חוזר, שלאחר רק 5% מהילדים חוזרים להרטיב.

טיפול תרופתי להרטבת לילה

בנוסף לטיפול זה, קיימות גם תרופות להרטבת לילה אצל ילדים, אך מומלץ לשקול את הטיפול בעזרתן רק אחרי מיצוי מלא של הטיפול הסנסורי. זאת מכיוון שעל טיפול תרופתי חלות הגבלות מסוימות, כמו צמצום שתייה והקפדה על נטילה קבועה. טיפול כזה מותאם לילד רק בהמלצת רופא ובהתאם לאופי ההרטבה ולאבחון הרפואי. עם זאת, מחקרים מראים כי הטיפול התרופתי מסייע רק בכ-60% מהמקרים, וכן כי עם הפסקת הטיפול התרופתי, יש סיכוי גבוה להישנות התופעה. לכן טיפול תרופתי לא מהווה  פתרון ארוך טווח לבעיית ההרטבה ולשליטה עצמאית בשלפוחית השתן.

אחת התרופות המוכרות ביותר היא מינירין (דסמופרסין), הורמון סינתטי המדמה את ההורמון הטבעי, המופרש בשעות הלילה אצל ילדים שאינם מרטיבים, שתפקידו לווסת את מעבר הנוזלים מהכליות לשלפוחית השתן. כאשר הוא ניתן לילדים הסובלים מהרטבת לילה במינונים קטנים לפני השינה, הוא גורם לצמצום אירועי ההרטבה בלילה, על ידי הפחתת כמות הנוזלים העוברת מן הכליה אל שלפוחית השתן במהלך הלילה. כך הוא יכול לספק הקלה זמנית, למשל כאשר ישנים מחוץ לבית.

עוד תרופה להרטבת לילה היא נוביטרופן (אוקסיביוטינין), אשר מיועדת לטיפול בשלפוחית רגיזה. נוביטרופן גורמת להרפיית שרירי השלפוחית, מה שמגדיל את הקיבולת שלה ומפחית את תדירות ההרטבה. שילוב של מינירין ונוביטרופן יכול לסייע באופן משמעותי בהפחתת ההרטבה, אך גם במקרה זה הפסקת השימוש עלולה להוביל להישנות הבעיה.

הרטבת לילה אצל ילדים

יתרונות וחסרונות של הטיפול התרופתי

כדי להחליט האם להיעזר בטיפול תרופתי כדי לפתור את הבעיה, כדאי להכיר את היתרונות והחסרונות שלו:

יתרונות

חסרונות

טיפול משולב: טיפול סנסורי ותרופתי

במקרים בהם הילד מתקשה להתעורר בעקבות השימוש בזמזם בלבד, ניתן לשלב טיפול תרופתי להרטבת לילה. במצב כזה, השימוש בתרופות יכול לסייע בהתמודדות עם שינה עמוקה וריבוי אירועי הרטבה במהלך הלילה. עם זאת, על מנת להשיג יובש מוחלט ועצמאי, יש צורך בהפחתה הדרגתית של השימוש בתרופות, תוך המשך השימוש בזמזם.

 

ילד מרטיב בלילה

מרפאות ד”ר ברוך קושניר – טיפול יעיל ובטוח בהרטבת לילה

התמודדות עם הרטבת לילה אצל ילדים עלולה להיות עניין מורכב, אך יש לה פתרונות יעילים ומוצלחים. טיפול סנסורי בעזרת זמזם הרטבת לילה ובליווי אנשי מקצוע מיומנים, יכול לפתור אותה לחלוטין תוך כמה חודשים, באופן בטוח וללא תופעות לוואי.

אנחנו במרפאות ד”ר ברוך קושניר מציעים לכם תוכנית טיפול מלאה, הכוללת פגישת אבחון, הדרכה מקיפה ומעקב עד לסיומו המוצלח של התהליך. רק במידה שמתעורר צורך, ניתן לשלב בטיפול גם מתן תרופות, בהנחיית רופא. אם ילדכם מתמודד עם הרטבת לילה ואתם מחפשים מענה, נשמח לקבוע איתכם פגישת זום לצורך היכרות ולימוד של הבעיה. אם יש לכם שאלות נוספות או שאתם מעוניינים לקבוע פגישה, צלצלו 03-6255255.

ד”ר ברוך קושניר, מומחה לטיפול בהרטבת לילה, בוגר תואר ראשון בפסיכולוגיה של האוניברסיטה העברית בירושלים, תואר שני בפסיכולוגיה קלינית ודוקטורט בפסיכולוגיה רפואית באנגליה. מאז 1982 הוא חוקר ומטפל בילדים עם בעיות הרטבה, חרדת אסלה, עצירות וסוגיות הקשורות בגמילה מחיתולים. בשנת 2008 הפיק את הסרט המצוירהאסלה הקסומה שסייע לגמילת אלפי ילדים מחיתולים.

 

דילוג לתוכן