03-6-255-255

גמילה ואישיות

“האסלה הקסומה” – המחזמר שגמל אלפי ילדים!

גמילה מחיתולים הינה מעבר מהרגל אחד להרגל אחר. בחברה המודרנית , כאשר נולד תינוק, אנחנו מלבישים עליו חיתול ולמעשה ” מבהירים ” לו כי כאן הוא מוזמן לעשות את שני סוגי צרכיו, בכל זמן ובכל מקום כאוות נפשו. בשלב מאוחר יותר, לאחר כשנה או יותר בהם מילא בקפדנות אחר הנחיית נורמה חברתית זו, ואחרי שהתרגל לחיות בהרמוניה מחלטת עם השירותים הצמודים שלו פונים אליו מחדש הקרובים לו ביותר ומודיעים כי הנורמה לגביו השתנתה – לא עוד עשיית צרכים בכל זמן ובכל מקום . מעתה והלאה את הצרכים עושים במקום אחר – באסלה. ניתן אולי להשוות זאת למצב בו היינו צריכים להתחיל ללמוד לעצור בירוק ולנסוע באדום או אולי לעבור לנהוג בצד שמאל של הכביש במקום בצד ימין.

הורים רבים ודאי יסכימו כי משימת שינוי ומעבר מהרגל אחד לשני עשויה להיות קשה ביותר למבוגרים . לדוגמה – הרגלי אכילה או הפסקת עישון. רבים וטובים מאיתנו משתוקקים לבצע שינוי בתחומים אלה מתוך הכרה ברורה לחשיבות הבריאותית והאסטתית ולמרות זאת נכשלים שוב ושוב. על אחת כמה וכמה עשוי שינוי הרגלים להיות קשה לילדים.

כפי שנאמר קודם חלק מהילדים הספיק לקלוט רמזים ברורים לנושא כבר מזמן. הם ראו וגם הבינו כי הוריהם, אחיהם, ילדים בגן וכיוב”ז משתמשים באסלה לעשיית צרכים ואז כמו בתחומים אחרים, החלו לפתח צורך ותשוקה להיות כמוהם. מתוך כך , המעבר הזה מעשיית צרכים בחיתול לשימוש באסלה , לגביהם , הוא פשוט ביותר. לעומת זאת לגבי חלק אחר ומשמעותי של הילדים , המעבר הזה אינו פשוט כלל. הם פיתחו תלות חזקה בחיתול. הוא הפך למקור לתחושת בטחון ורעיון הפרידה ממנו נתפס כמאיים ומעורר חרדה.
תפקידם של ההורים במשימת המעבר המורכבת הזאת מן החיתול לשימוש באסלה הינו מרכב ומאתגר במיוחד. ההורים הם למעשה שליחי החברה והם שאמונים על הקניית הנורמות החברתיות לילדיהם בשנות ההתפתחות הראשונות. גמילה מחיתולים הינה אחד האירועים החינוכיים הראשונים. זוהי משימת הקניית נורמה חברתית.
במסגרת תפקידם ההורים הם אלה המציגים את הדרישות החדשות, הם המנחים , המורים והמלווים והם גם אלה המעודדים הצלחות מצד אחד ותומכים ומנחמים במקרים של כישלונות. מתוך מעורבותם הרגשית העמוקה בתהליך הם גם אלה הנקראים להתגבר על כעסים ותסכולים ולאפשר יצירה של אווירת הרמוניה ותמיכה לילדים. מדובר כאן בחווייה שכאשר היא מוצלחת הינה בעלת תרומה משמעותית לעיצוב דמותם של ההורים בעיני הילד. מצד אחד סמכותיים ומצד שני תומכים , מסייעים, מגינים , מכילים ומעודדים. כאשר היא נכשלת היא עלולה לפגוע בעיצוב זה.

ולגבי הילד, מעבר הרמוני וחלק של הליך הגמילה מחיתולים תתרום ותוביל לחיזוק הביטחון והדימוי העצמי שלו. לעומת זאת , מעבר הכרוך בעימותים וכעסים יחבל ויפגע באישיותו המתפתחת של הילד , בדימוי העצמי ובבטחון העצמי.

דילוג לתוכן